Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (2024)

Padel en pickleball zijn twee racketsporten die snel populariteit winnen in de Wereld. In Zuid-Amerika en Europa is padel op het momenteel erg populair, maar in de Verenigde Staten is pickleball met kop en schouders de koning. Wellicht zien we dit ook in Europa gebeuren, want de groei van pickleball is niet te stoppen. Maar wat is het verschil tussen pickleball en padel?

De grootste verschillen tussen Pickleball en Padel zijn:

  • Padel wordt gespeeld op een omheind veld met glazen wanden, terwijl pickleball op een open baan zonder wanden wordt gespeeld.
  • Padel kenmerkt zich door lange rally’s en snel spel met gebruik van de wanden, terwijl pickleball kortere rally’s heeft en de nadruk ligt op communicatie & strategie.
  • Padelrackets zijn massiever en hebben gaten, terwijl pickleball-paddles kleiner zijn en een solide blad hebben.
  • Padel gebruikt een bal die lijkt op een tennisbal, maar kleiner en minder druk is, terwijl pickleball een geperforeerde plastic bal gebruikt.

Op deze pagina zullen we alle verschillen tussen pickleball en padel behandelen. Zo zullen we de regels, het veld, de materialen & de intensiteit van pickleball vs padel bespreken. Hierdoor kun jij uiteindelijk een keuze maken voor welke sport jou het beste ligt!

Een Pickleball vs Padel veld

We beginnen bij misschien wel de belangrijkste verschillen tussen pickleball en padel, namelijk de verschillen in het speelveld. Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen wanden. Dit veld heeft een afmeting van 10 meter breed en 20 meter lang. Het heeft een net dat het veld verdeelt in twee gelijke helften en de wanden kunnen worden gebruikt om de bal te laten stuiteren, waardoor het spel over het algemeen iets dynamischer is dan bij pickleball.

Het pickleball speelveld daarentegen is een stukje kleiner wat vergeleken kan worden met een badmintonveld. Het speelveld is ‘maar’ 6,10 meter breed en 13,40 meter lang. Het net is iets lager en daarnaast is er een speciale ‘kitchen’ zone. Deze zone zit aan beide kanten van het net en is ruim 2 meter lang.

Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (1)
Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (2)

Verschillen in regels tussen Pickleball & Padel

Op het eerste oog kunnen de spelregels van pickleball en padel op elkaar lijken, maar toch zijn er grote verschillen tussen de twee. Padel volgt grotendeels de officiële regels van tennis, alleen zijn er een aantal verschillen met betrekking tot de wanden. Zo zijn er regels met betrekking tot het spelen van de bal vanaf de wanden, het raken van de bal voor deze de wanden raakt, enzovoort. De regels van pickleball liggen net iets anders, waaronder de verplichte onderhandse service en regels met betrekking tot de puntentelling, het scoren, de letregel en terugspeelregel.

Vijf grootste verschillen in spelregels

1. Service

Bij pickleball moet je onderhands serveren en de bal diagonaal over het net plaatsen. Bij padel moet de serveerder de bal onderhands serveren en deze moet de speler eerst laten stuiteren op het veld voordat de bal over het net mag.

2. Scoren

Iets wat pickleball eigen maakt is de manier van scoren. Zo mag alleen het serverende team punten scoren. Als het ontvangende team een punt scoort, krijgen ze het recht om te serveren, vervolgens kunnen ze in de volgende rally een punt maken. Bij padel kan elk team punten scoren, ongeacht wie er serveert. Hierdoor gaat het spel iets sneller.

3. Letregel

In pickleball wordt een “let” (een herhaling) geroepen als er een onbedoelde storing of afleiding optreedt tijdens het punt. Denk hierbij aan een bal die van een aangrenzende baan komt of als de server de verkeerde serveerpositie heeft.

In padel is de “let” regel anders. Als de bal bij het serveren de netband raakt en in het juiste servicevak belandt, wordt het punt opnieuw gespeeld (de bal mag de grond niet raken voordat deze de netband raakt). Als de bal de netband raakt en buiten het juiste servicevak belandt, is het een fout.

4. Terugspeelregel

Bij pickleball moeten beide spelers van het serverende team de bal raken voordat deze wordt teruggespeeld naar het andere team. In padel mag elke speler de bal eenmaal stuiteren voordat deze wordt teruggespeeld, maar beide spelers moeten de bal raken voordat deze het glazen wandgedeelte raakt.

5. Puntentelling

Bij pickleball worden punten toegekend bij elke gescoorde rally, en het eerste team dat 11 punten scoort met een voorsprong van minimaal 2 punten wint de game. Bij padel wordt een set gespeeld tot 6 spellen, maar als beide teams 5 games winnen, wordt een tiebreak gespeeld om de set te beslissen. Hierin volgt padel de regels van tennis en heeft pickleball dus zijn eigen regels.

Verschillen in materiaal tussen pickleball en padel

De rackets en ballen gebruikt in padel en pickleball verschillen ook van elkaar. Bij padel worden speciale padelrackets gebruikt, die een solide frame hebben met gaten en een grip vergelijkbaar met die van een tennisracket. De bal die in padel wordt gebruikt, is iets groter en zachter dan een tennisbal.

In pickleball worden pickleball paddles gebruikt die lijken op vergrote versies van tafeltennisrackets. Deze paddles hebben een solide oppervlak en worden meestal gemaakt van hout, composietmaterialen of polymeer. De bal in pickleball lijkt op een plastic wifflebal met gaten erin.

Pickleball vs padel rackets

Pickleball vs padel ballen

Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (5)
Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (6)

Zoals je kunt zien zijn er best wat verschillen met betrekking tot het materiaal. Het is daarom ook niet mogelijk om pickleball te spelen met een padel racket of andersom. Voor beide sporten heb je echt specifiek materiaal nodig.

Verschillen in intensiteit

Wat betreft de intensiteit van de sporten, is padel over het algemeen iets intensiever dan pickleball. Padel biedt spelers de mogelijkheid om de bal van de wanden te laten stuiteren, waardoor rally’s langer kunnen duren en meer beweging vereist is. Het spelen van slagen vanaf de wanden voegt ook een extra strategisch element toe aan het spel.

Pickleball is over het algemeen minder intens, maar vereist nog steeds behendigheid en snelle reacties. Het speelveld is kleiner en de rally’s zijn meestal korter, waardoor het spel meer gericht is op nauwkeurigheid, positionering en strategie. Omdat pickleball een stukje minder intensief is als padel, is deze sport ideaal voor beginnende spelers omdat het wel makkelijk is om de sport onder de knie te krijgen.

Verschillen in strategie

In pickleball zijn strategieën gericht op het positioneren van spelers in de juiste zones, het gebruik van de non-volley zone en het spelen van slimme dinks en smashes. Padel daarentegen legt de nadruk op het gebruik van muren, het spelen van hoge lobs en het uitlokken van fouten bij de tegenstander.

Beide sporten hebben hun eigen tactieken en speelstijlen die spelers kunnen gebruiken om een voorsprong te krijgen en het spel te winnen. Het is belangrijk voor spelers om de specifieke strategieën van elke sport te begrijpen en vooral heel veel te oefenen. Vergeet ook niet om samen met jouw teamgenoot verschillende tactieken uit te proberen. Door hier mee te experimenteren kun je écht een verschil maken.

Dus, is pickleball of padel leuker?

Zowel padel als pickleball zijn leuke racketsporten met ieder zijn unieke kenmerken. Padel biedt een groter speelveld, gebruik van wanden en een intensievere speelstijl. Pickleball daarentegen is toegankelijker vanwege de kleinere baan en vereist precisie en strategie.

Of je nu op zoek bent naar een sport met veel actie en beweging, of juist een spel dat geschikt is voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, padel en pickleball bieden beide spannende mogelijkheden. Kies degene die het beste bij je past en geniet van het plezier en de uitdaging van deze geweldige racketsporten!

Veelgestelde Pickleball vs Padel Vragen

Sommige mensen vinden pickleball gemakkelijker vanwege de kleinere baan en langzamere bal. Aan de andere kant beschouwen anderen padel als gemakkelijker vanwege de grotere sweet spot op de rackets.

Nee, je kunt geen padelracket gebruiken voor pickleball. Er zijn belangrijke verschillen in de grootte, vorm en regels van de rackets.

Ja, het is mogelijk om pickleball te spelen op een padelbaan en vice versa. Beide sporten kunnen op dezelfde baan worden gespeeld omdat ze vergelijkbare afmetingen hebben en gebruikmaken van een bal en een racket. Het is echter niet optimaal.

Over het algemeen is pickleball gemakkelijker om te leren dan padel. Pickleball heeft een eenvoudigere set regels en technieken, waardoor beginners snel de basisvaardigheden kunnen oppikken en plezier kunnen hebben in het spel!

Geschreven door:

Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (7)

Tom

Tom is de oprichter van pickleballkenners.nl en sinds 2017 speelt hij al wekelijks pickleball met zijn vrienden. Na jaren content gemaakt te hebben voor een Amerikaans pickleball blog, heeft hij besloten dat er in Nederland ook één kenniscentrum moet zijn voor alles over pickleball!

Pickleball vs Padel: 5 Grootste Verschillen op een Rij in 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.