Verslag EFT World Summit (2024)

Verslag EFT World Summit (2) Verslag EFT World Summit (3)

terug

19 juni 2024

De tweedaagse EFT World Summit was voor velen een emotionele achtbaan. Het was onmogelijk om everything, everywhere all at once te zijn, dus hier vind je een uitgebreid verslag, plus links naar meer.

Het thema van de EFT World Summit was ‘Maintaining hope in a world of uncertainty’ en de openingswoorden waren voor Karin Wagenaar. Zij legde vijftien jaar geleden de kiem voor EFT in Nederland en is voorzitter van EFT Europa. ‘Ik zou geen toepasselijker thema kunnen bedenken. We zijn hier allemaal omdat Sue ons leven heeft geraakt en veranderd,’ zei ze.

Haar woorden werden ontvangen met een staande ovatie. Zo’n 1.200 therapeuten uit 53 landen hadden zich verzameld in de PHIL in Haarlem. Karin: ‘We hopen dat onze acties bijdragen aan een betere toekomst, ook al is de uitkomst onzeker.’

Sue’s echtgenoot John Douglas heette iedereen welkom namens de internationale organisatie ICEEFT. ‘ICEEFT zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Sue. Maar haar visie is springlevend. Ik ben blij dat zoveel EFT therapeuten zich inzetten om haar werk voort te zetten.’ Het was maar goed dat er papieren zakdoekjes in de goodiebag zaten.

Turbulentie

Toen Sue zich realiseerde dat ze er niet bij zou zijn, vroeg ze haar twee goede vriendinnen, EFT therapeuten Gail Palmer en Leanne Campbell, om haar toespraak voor te lezen. Ze vertelden het verhaal van een jonge vrouw die plotseling vliegangst kreeg – wat hoogst ongelukkig was, want haar werk vereiste dat ze elke week vloog. De vrouw vreesde turbulentie. Ze deed Cognitieve Gedragstherapie, maar dat werkte maar een beetje. Ze ging op zoek naar een EFT therapeut en samen gingen ze terug naar de jeugdherinnering die verbonden was met de turbulentie. Met het herbeleven en accepteren van dat jonge deel in haar, nam haar angst eindelijk af. Die vrouw? Dat was Sue. ‘We hebben een natuurlijke neiging om te groeien, maar iemand moet ons de weg wijzen.’

Dát boek

Standup filosofe Laura van Dolron was de artist in residence. Ze kwam het podium op met haar partner, maar ze was er slecht aan toe. Ze waren laat – ze zaten vast in het verkeer. En ze had de hele nacht niet geslapen. Ze hadden ruzie gehad. Ze had hem gevraagd om het cadeau dat Sue hun had gegeven. Het boek. Je weet, wel, dát boek. De titel van dat boek. Maar hij was in slaap gevallen. Toen ze het hem opnieuw vroeg, nu in het bijzijn van 1200 therapeuten, omhelsde hij haar. Ze kregen een staande ovatie.

Save the date! De volgende top is op 26 en 27 oktober 2025 in Canada.

  • Meer zien van Laura van Dolron? Kijk hier.
  • Benieuwd naar Edgar & Eloise? Klik hier.

Workshops ronde 1

Na een inspirerende en intense ochtend was het tijd om EFT in praktijk te brengen. In zeven workshops leerden de deelnemers meer over EFT. We lichten er drie voor je uit.

EFT-trainer Christine Weiß opende de workshop ‘Finding Safety & Strength within’ met de woorden: ‘We houden veel heftige emoties vast, niet alleen van onze cliënten maar ook van onszelf. We nemen ze mee naar huis.’ Haar Frans-Amerikaanse collega en EFT-trainer Anne Belgram-Perkins voegde daaraan toe: ‘Sue zei: “Het Zelf is een proces”.’

Ze deelden hun eigen moeilijkheden bij het werken als therapeut, getriggerd door hun eigen verleden - een cliënt met dezelfde voornaam als een eerste echtgenoot, de ruzie van een stel die herinnerde aan de agressie van een vader - en creëerden zo een veilige ruimte voor ons allemaal om onze ervaringen te delen. Ze gaven ook oefeningen om je balans terug te vinden wanneer je getriggerd wordt. Want, zoals Christine uitlegde, getriggerd worden is geen probleem. ‘We hebben allemaal verschillende delen. En ze zijn allemaal welkom.’

Altijd gedreven om een manier te vinden om zich noooooit meer hopeloos te voelen tijdens een sessie, schreef EFT-therapeut en redacteur Lars van Kessel zich in voor de workshop Is Imperfection a Hope in EFT? Our mistakes and our helplessness moments in Sessions.

De sessie werd gegeven door EFT therapeuten en trainers Giulia Altera en Bojan Vukovic, uit respectievelijk Italië en Servië. Zij waren dapper genoeg om fragmenten te laten zien uit hun eigen therapie sessies, waarin ze helemaal vast zaten. Veroorzaakt door een groot gevoel van machteloosheid, lieten ze filmpjes zien waarin ze minutenlang stil bleven, partij kozen voor één van beide partners of adviezen gaven. Deze herkenbare beelden boden op zich al hoop en vertrouwen in de wetenschap dat je niet de enige bent. Maar daarna deden ze voor hoe je deze momenten kon verwerken EFT-style: met stilstaan bij je emoties, gedachten, en de actietendensen die je kon ervaren als therapeut, en deze gevoelens te valideren en verdiepen in aanwezigheid van een steunende ander.

Hierna was het aan de deelnemers om te denken aan een moeilijk therapiemoment, en je minutenlang met oogcontact te laten steunen door je buurman of -vrouw. Ik kende een variant van deze oefening al uit de core skills training, en herinnerde me hoe het minutenlang aankijken van een onbekende eerder een onverdraaglijk ongemak gaf dan dat ik steun voelde. Trots merkte ik dat dit me nu beter afging, en hoeveel emotie en begrip je kunt zien in de ogen van een ander. Na enkele minuten won het ongemak het dan toch en wendden we onze blikken af. Toch bleef ik mijn buurman de hele Summit lang in gedachten volgen en wisselden we betekenisvolle blikken uit. Mijn vertrouwen groeide dat hopeloosheid geen eindpunt hoeft te zijn, maar soms juist een begin is van verbinding.

In de workshop over Emotionally Focused Mediation verbonden EFM-mediators Makiri Mual en Desirée van den Broek EFM met de tango. Ze onderscheidden zes fasen. Startpunt is het introduceren van EFT in het mediationproces bij beide betrokken partijen, zodat in de volgende fase de mediator en beide partijen het patroon waarin ze vast zitten kunnen onderzoeken. Van den Broek: ‘Het patroon is hun vijand. Het patroon weerhoudt hen ervan om verder te komen in het proces.’ Als de juridische kwesties op tafel komen, kunnen ze opnieuw worden gekaderd als hechtingsangsten en -behoeften. Pas als de juridische kwesties verbonden zijn met de onderliggende emoties, is het mogelijk om enactments te doen waarin beide partijen hun onderliggende pijn kunnen uitspreken.

De methode leverde veel vragen op uit het publiek. Zeg je dat je vanaf het begin met emoties werkt? Mual: ‘Emoties worden vaak als gevaarlijk gezien. Dus misschien zeg ik dat ik een speciale vorm van mediation doe.’ En wat te doen als beide partijen een advocaat hebben en hun advocaten niet op één lijn zitten? ‘Dat is geen probleem. Als ze het al zonder succes hebben geprobeerd, stel ik een andere aanpak voor. En dan leg ik uit wat ik doe.’

Meer weten? Kijk hier

Break-out sessies

In de break-out sessies werden onderzoeksresultaten of bevindingen gepresenteerd. We lichten er twee voor je uit.

De Oegandese EFT therapeut Ronald Asiimwe, gepromoveerd en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Minnesota, zou samen met zijn Zuid-Afrikaanse collega, EFT trainer Elmien Lesch, zijn bevindingen presenteren. Hij moest dit echter doen in een videopresentatie omdat zijn visum was afgekeurd. De twee interviewden 23 Oegandese professionals in de geestelijke gezondheidszorg.

In veel landen op het Afrikaanse continent is relatietherapie een moeilijke praktijk, omdat cliënten het zich niet altijd kunnen veroorloven, maar ook omdat wat uit het Westen komt niet altijd beter is. Lesch: ‘In patriarchale samenlevingen zetten mensen vraagtekens bij Westerse ideeën over het gezin. Wat is een goed huwelijk en welke interventie is er nodig?’ Ze doen vaak liever een beroep op een oudere man in de familie.

Gevraagd naar hun persoonlijke ontwikkeling, vertelden veel therapeuten dat hun opleiding vooral cognitief was geweest. Pas toen ze kennismaakten met EFT, gingen ze hun eigen hechtingsgeschiedenis onderzoeken. En dat maakte voor de therapeuten een wereld van verschil.

EFT trainer Andrea Pagani kon rekenen op een schare fans toen hij het podium op kwam om te vertellen over EFT in een groepssetting. ‘Het is individuele therapie in een groep,’ legde hij uit. EFT voegt aan groepstherapie de hechtingslens, focus, de EFT tango en micro-interventies toe. En wat voegt de groep toe aan EFT? ‘De groep is een plek vol hechtingservaringen.’ Het proces begint met de tango, waarbij een individu een probleem inbrengt maar ook steun vindt bij een groepslid. De therapeut richt zich dan op het individu – tot aan de enactment. Op dat moment kunnen andere groepsleden instappen om bepaalde herinneringen of ervaringen uit te spelen.

Meer weten? Hier vind je een video van Pagani aan het werk.

Verslag EFT World Summit (9)


Closing moves van dag 1

De afsluitende keynote de eerste dag was van Mariska de Kret, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ze leidt het Comparative Psychology and Affective Neuroscience lab CoPAN. ‘Lange tijd dachten we dat mensen hun emoties onder controle hadden en dieren niet. We hebben sindsdien een lange weg afgelegd.’

Er is eigenlijk verrassend weinig bekend over hoe mensen emoties tonen. De meeste onderzoeken daarnaar gaan namelijk over doelbewust uitgedrukte emoties van mensen. Maar veel van onze emoties tonen we niet opzettelijk - denk aan pupilverwijding - en informeren toch en beïnvloeden gedrag. We hebben dus gevoelens en de emotionele uitdrukking ervan.

Vier manieren om naar emoties te kijken

De Kret combineert in haar onderzoek verschillende methoden, waaronder fMRI, psychofysiologie en gedragsobservaties. Haar raamwerk voor het bestuderen van emoties is afkomstig van Niko Tinbergen, die stelde dat emoties op vier manieren kunnen worden bestudeerd: hun functie, hun fylogenie (door die van mensen te vergelijken met die van apen), hun mechanisme en hun ontologie (hoe ze zijn ontwikkeld).

Verslag EFT World Summit (10)

Meer zien en horen van Mariska de Kret?

Hier vind je een lezing (in het Engels).

Hier vind je een radiofragment.

Danseres Karin Elich kreeg de hele zaal aan het dansen. Video: Pieter Dingemanse.

Neuropsychoanalyticus Mark Solms over nieuwsgierigheid

Neuropsychoanalyticus Mark Solms, van het Neuroscience Institute van de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika, legde uit dat wat ons onderscheidt van niet-levende dingen ons verlangen naar homeostase is. Mensen zoeken altijd naar evenwicht. Gevoelens zijn geëvolueerd om ons te vertellen hoe goed of slecht we het daarbij doen.

Verslag EFT World Summit (11)

Onze herinneringen zijn er om voorspellingen te doen voor de toekomst. Onze voorspelling is correct of niet. Als we ons vergissen, hebben we een kans om te leren. ‘Mensen komen naar een therapeut omdat ze iets doen wat niet voor hen werkt, en dat creëert onaangename gevoelens. Ze willen hun systeem updaten.’

Solms beschreef zeven emotionele behoeften. De centra voor deze behoeften zijn te zien op hersenscans. Het zijn: 1 angst, 2 woede, 3 lust, 4 paniek/verdriet, 5 zorg, 6 spel en 7 zoeken. Paniek/verdriet is in ons systeem ingebouwd zodat we de hoop opgeven en onze laatste hulpbronnen niet opmaken. Spel heeft de functie dat we onze plaats in een groep vinden. Zoeken is het nieuwsgierigheidssysteem in onze hersenen. ‘Er is een positieve verwachting. Dit is waarom we ‘s ochtends opstaan.’

Meer zien en horen van Mark Solms?

Karin Wagenaar interviewde Mark Solms voor de Summit. Bekijk het hele interview hier.

Zie hier een videopresentatie die hij eerder gaf (vanaf 1.40).

En hier vind je het nieuwste boek van Mark Solms.

Verslag EFT World Summit (12)

Siebrecht Vanhooren over het omarmen van onzekerheid

De tweede keynote speaker van de dag benaderde het thema op een heel andere manier. Siebrecht Vanhooren is existentieel psycholoog en professor aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Hij is ook co-directeur van het onderzoeksinitiatief Meaning & Existence, dat een beter begrip wil krijgen van hoe mensen omgaan met existentiële zorgen. Hij nodigde het publiek uit om hun ogen te sluiten en hun voeten op de grond te voelen.

‘Denk aan iets dat je als een uitdaging ziet. Zie je het voor je? Wat ga je eraan doen?’ Zwaarte overviel de zaal. Hij ging door: ‘Denk nu: wie wil je zijn?’ We kunnen ons depressief voelen als we naar de problemen in de wereld kijken - oorlogen, klimaatverandering - maar als we onszelf die tweede vraag stellen, wordt onze moed gewekt. ‘Er is moed voor nodig om te creëren.’

Om het moment van creatie te ondersteunen, heb je de juiste omgeving nodig, heb je het basisvertrouwen nodig van zijn en worden, en moet je het niets-zijn kunnen toestaan en afwachten. ‘Je hebt geduld nodig. Als therapeuten zijn wij de vroedvrouwen van verandering.’

Wil je meer zien en horen van Siebrecht Vanhooren?

Karin Wagenaar interviewde Siebrecht Vanhooren voorafgaande aan de EFT World Summit. Bekijk het hele interview hier.

Lees hier het interview dat hij deed met Psychologie Magazine.

Workshops

In de workshops die volgden, konden deelnemers onder andere leren over EFT en ADHD, met autisme, met LGBTQ+ cliënten, en over intergenerationele relationele patronen. We lichten er twee voor je uit.

‘We kunnen niet speels zijn als we ons niet veilig voelen,’ zei Dr. Zoya Simakhodskaya, EFT trainer uit New York. Typische manieren waarop trauma zich bij koppels presenteert, is door consequente vermijding van intieme of seksuele interactie of door langdurige seksuele impasses. Ander symptomen zijn psychosomatisch en somatisch seksueel leed, en seksuele dwangmatigheid en verlies van seksueel verlangen of functioneren. Ze liet opnames zien van een stel in New York waar ze al 5 jaar mee werkt. In één clip stortte hij in en huilde. Het leek een doorbraak voor het stel. Ze legde uit: ‘Zijn kwetsbaarheid maakte hem veiliger voor haar. Ze moest weten wat echt is.’

EFT therapeut Gianina Frediani en EFT trainer Lieven Migerode gaven een ervaringsgerichte workshop over hoe om te gaan met hoop en de afwezigheid van hoop in therapie. Hoop is gekoppeld aan mogelijkheid. Bij hopeloosheid is er weinig verlangen en weinig gevoel van agency. Er is ook weinig angst. ‘Hoop leeft alleen in mogelijkheden,’ zei Migerode. Frediani: ‘Er is alleen angst als er hoop is. En alleen hoop als er mogelijkheden zijn. Angst is dus de vriend van hoop.’ Ze nodigden ons uit om hopeloosheid te ervaren. En toen we deelden hoe dat voelde, vonden we herkenning en verbondenheid. Daarmee hielp de sessie om meer tolerantie te creëren voor hopeloosheid, en bij een deel van onszelf te zijn waar we liever niet komen.

Break-out sessies

Er volgden twee rondes break-out sessies, waarin het onder meer ging over EFIT en schaamte, EFCT en seks, over EFFT in gezinnen met gekwetste kinderen, en HMT bij koppels die te maken hebben met kanker. We lichten er twee voor je uit.

EFT therapeut David Avruch presenteerde een sessie over EFT en psychedelica. Hij begon te zeggen dat hij geen expert was, maar dat het onderwerp wel besproken moet worden. ‘Door de war on drugs is het lang illegaal geweest om onderzoek te doen naar drugstherapie. We zijn jaren achterop geraakt.’ Eerst een geruststelling: in zijn ervaring zijn er maar een handvol manieren om het verkeerd te doen en een heleboel manieren om het goed te doen, drugs combineren met therapie. Wees je ervan bewust, zegt hij, dat het medicijn de dynamiek tussen een stel kan versterken. De instelling en intentie van het koppel is daarom cruciaal.

‘We weten dat veilige gehechtheid geneest en lijden vermindert. Maar niet iedereen heeft toegang tot veilige hechting. Er is sprake van hechtingsongelijkheid.’ Stellen met een rommelige jeugd hebben meer therapie nodig en die kosten komen voor eigen rekening. Psychedelica kunnen de snelheid verhogen of mensen gemakkelijker toegang geven tot hun verborgen emoties.

Ketamine nodigt het cognitieve brein uit om te ontspannen zodat primaire emoties naar boven kunnen komen. MDMA vermindert angst en verhoogt het oxytocineniveau in de hersenen. Psilocybine zoals in paddenstoelen, helpen om vastzittende emotionele energie vrij te maken. Als psychedelica aan de therapie worden toegevoegd, is vertrouwen nog belangrijker. ‘Geef geen medicijnen aan cliënten als je ze zelf nog niet hebt geprobeerd. Als je problemen hebt met vertrouwen en de medicijnen niet wilt innemen, is dat oké, maar dan is dit werk op dit moment niet voor jou.’

Voor haar onderzoek naar hoe mensen meer veilig gehecht kunnen raken op volwassen leeftijd, interviewde EFT therapeut Rachael Dansby Olufowote 20 volwassenen, waarvan de meerderheid werkzaam was als therapeut. De deelnemers werden geïdentificeerd aan de hand van een aangepaste Experiences on close relationships scale. Vervolgens vroeg ze: wat was er voor hen veranderd en hoe?

Veilige gehecht raken begint met het maken van intrapsychische veranderingen, voorafgaand aan interpersoonlijke veranderingen, ontdekte ze. Je moet bereid zijn om je slachtofferschap los te laten en een overlevingslens aan te nemen. De belangrijkste voorwaarden voor positieve verandering waren verder de intentie hebben en van koppigheid naar vastberadenheid verschuiven. Wat ook helpt is om een surrogaat hechtingsfiguur te vinden, bijvoorbeeld een mentor. ‘Een vuurtoren aan de kust die je boot binnen loodst.’ Minder belangrijk bleek het gebruik van zelfhulp en onderwijs en het overwinnen van tegenslagen en belemmeringen voor groei. De belangrijkste interpersoonlijke veranderingen bestonden uit vrede sluiten met je verleden en leren om uit te reiken.

Verslag EFT World Summit (17)

Het einde van de Summit naderde en het emotionele verzadigingspunt was bereikt. De laatste keynote spreker kwam het podium op met krukken. Maar al snel danste ze in het rond en gaf een belangrijke les in seksuele voorlichting.

Emily Nagoski over seks in langdurige relaties

Seksuoloog Emily Nagoski begon haar lezing met de drie geheimen die koppels met elkaar gemeen hebben die een langdurige seksuele band hebben weten op te bouwen. Dat zijn ten eerste elkaar vertrouwen en bewonderen. Ten tweede besluiten dat seks belangrijk is. En tot slot sociaal geconstrueerde seksuele verplichtingen verwerpen – in plaats daarvan creëren ze samen een context waarin het gemakkelijker is om toegang te krijgen tot intimiteit.

Hoe komt het toch dat velen van ons het in langdurige relaties oké vinden om weinig seks te hebben? Nagoski verdiepte zich erin en stelde vervolgens een veel belangrijkere vraag: wat voor soort seks is het waard om te willen? In een langdurige relatie moeten stellen hun aandacht zien te verleggen van verlangen naar plezier. Verlangen komt voort uit het missen van iets, iets waar je achteraan moet gaan. Plezier gaat over genieten.

Emotionele plattegrond

Met die misvatting uit de weg, liet ze haar emotionele plattegrond zien, haar routekaart naar plezier. Ze wees op precies dezelfde emotionele behoeften die Mark Solms had genoemd en nodigde ons uit om daarmee je eigen plattegrond te tekenen. Waar in die plattegrond zou je de lustruimte plaatsen? En spel, zoeken, zorg? En waar zou je de ruimtes plaatsen die je plezier juist onderuit halen: paniek/verdriet, angst en woede?

Woede kan voor sommigen van ons een enge plek zijn, legde ze uit. ‘Sommige mensen krijgen bij hun geboorte een dokter die naar hun genitaliën kijkt en zegt: “Deze ervaart geen woede.”’ Woede is in feite een motivatiesysteem dat bij het zien van dreiging besluit dat het het beste is om die te vernietigen. Maar nee, dat gaat niet goed samen met seks. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van je eigen negatieve genotsplekken. Er zijn overigens ook drie bonusruimtes; ruimtes die niet per se met gevoelens te maken hebben. Dat zijn je lichaam, de denkende geest en observerende afstand tot je innerlijke ervaring hebben (zoals mindfulness).

Verslag EFT World Summit (18)

Wil je meer zien en horen over Emily Nagoski?

Karin Wagenaar interviewde Emily Nagoski voor de Summit. Bekijk het hele interview hier.

Lees het interview met haar in Psychologie Magazine.

Hier vind je een TED-talk van Emily.

Of luister naar haar podcast.

De EFT World Summit ‘24 bracht therapeuten uit 53 landen samen in onzekere tijden – het creëerde een draaikolk van emoties. Aan het einde van de twee dagen kwamen ook heftige emoties naar boven van paniek, woede en verdriet. Karin Wagenaar: ‘Zoals we weten van trauma’s, kwamen de emoties snel naar boven en hadden ze een grote impact op alle aanwezigen. Het kost tijd om dat te verwerken. Daar zijn we nog steeds mee bezig, en we zullen ruimte maken voor iedereen die dit nodig heeft. We hopen dat de Summit, door de manier waarop we holding hebben geboden voor de pijn, hoop heeft gebracht in onzekere tijden.’

De encores

Verslag EFT World Summit (19)

Relatietherapeut en EFT-redactielid Anlacan Tran bezocht de EFT World Summit en schreef er voor ons het volgende over.

De wereld lijdt. Hoe creëren we compassie en hoe doen we recht aan de pijn die er bestaat, niet alleen tussen geliefdes en in families, maar ook bij complexe geopolitieke conflicten zoals in Gaza? Hoe gaan we een situatie aan, hoe brengen we aandacht en compassie, als wij niet degenen zijn die midden in een pijnlijke waarheid zitten?

Ons werk als relatietherapeut biedt ons hierin wijsheid. We maken allereerst een standpunt tegen geweld. Maar er is meer nodig. Wij treden de romantische relatie van onze cliënten ook tegemoet met respect en nederigheid. We vragen hoe de geleefde realiteit van iemand is. We vertrouwen erop dat elke pijn valide is. Dat deze plek van compassie ook de plek is waar we heling kunnen creëren.

En we weten dat heling belichaamd moet worden. Dat elke nieuwe interactie van verbinding en hoop versterkt moet worden. Dat we zó een nieuw pad creëren van liefde en verbinding; zowel in de hersenen, als in een relatie, als in de wereld.

Het is soms ontzettend gevoelig, eng, en spannend om naar deze moeilijke plekken te gaan. Het is pijnlijk om veroordeling tegen te komen, onbegrip of projecties. Maar laten we gezamenlijk blijven streven naar meer begrip en compassie. Laten we het onbespreekbare, met liefde en respect bespreekbaar blijven maken. Vertrouwen op het helende vermogen van de mens en gesprekken blijven durven aangaan.

Zoals mijn goede vriendinRoos Reijbroek zei: ‘We leven nou eenmaal niet in een vacuüm. De veelheid van dingen (in de wereld) zou ons niet hopeloos moeten maken, maar juist moedig.’

Verslag EFT World Summit (20)

Karin Wagenaar geridderd

Aan het einde van de Summit kwam de burgemeester van Haarlem het podium op. Uit naam van koning Willem-Alexander van Oranje ridderde hij haar officier in de orde van Oranje-Nassau. Wij feliciteren Karin met deze welverdiende onderscheiding.

Wij willen graag bedanken:

Het organiseren van een tweedaagse top voor 1200 mensen gaat niet over één nacht ijs. We willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit evenement. Marlijn Huurneman en haar man, het wetenschappelijk comité, zijnde Lieven Migerode, Kyriaki Polychroni, Jette Simon en Karin Wagenaar, het bestuur van EFT Europa in de personen van Jef Slootmaeckers, Peter Paul Coppes, Karin Wagenaar, Asolution en dan met name Melanie Buiteman, Anita Buiteman en Remko van der Woerdt, alle vrijwilligers die hebben geholpen met hand en spandiensten. Het bestuur van EFT Nederland voor de ondersteuning en support en het organiseren van de eat and meet natuurlijk! Liesbeth Arends voor het dagvoorzitterschap en Moze Mertens voor het maken van de mooie animatie.

Save the date! De volgende top is op 26 en 27 oktober 2025 in Canada.

Fotograaf Titus Brein maakte honderden foto’s van de twee dagen. Was je erbij? Sta je erop? Je kunt ze allemaal zien. Daarvoor krijg je binnenkort een persoonlijke code toegestuurd.

Deel artikel

  • De kracht van vasthouden als je het leven los moet laten
  • Nieuwe serie! Dit ga je meemaken op de World Summit
  • Gemeente Leusden biedt Houd me Vast aan
Verslag EFT World Summit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5664

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.