Wat is l-lysine en wat doet dat met je gezondheid? (2024)

Misschien ken je l-lysine voor gebruik bij een koortslip of het verbeteren van je sportprestaties. Wist je dat dit aminozuur nog meer voor je gezondheid kan betekenen? Ontdek wat l-lysine precies is en hoe je gezondheid ervan kan profiteren.

Wat is l-lysine?

L-lysine is de L-vorm van lysine, de vorm die ons lichaam opneemt om eiwitten mee op te bouwen. Het is een essentieel aminozuur. Dat betekent dat je lichaam het nodig heeft voor een goede gezondheid, maar dat je lijf het niet zelf kan aanmaken.

L-lysine moet je dus binnenkrijgen via je voeding. Dagelijks heb je zo’n 10 tot 40 milligram van deze stof per kilogram lichaamsgewicht nodig voor een goede gezondheid. Dat is 700 tot 2.800 milligram voor een persoon van 70 kilo.

In welke voedingsmiddelen vind je l-lysine?

L-lysine vind je vooral in dierlijke voedingsmiddelen en daarnaast in zaden en peulvruchten. Gezonde bronnen zijn bijvoorbeeld:

  • Rundvlees
  • Lam
  • Kip
  • Kalkoen
  • Garnalen
  • Pompoenpitten
  • Eieren
  • Witte bonen

Bij het bereiden van deze producten kan het aminozuur overigens afnemen, zodat je uiteindelijk minder l-lysine binnenkrijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de voedingsmiddelen bakt, braadt, grilt of roostert.

Ook de toevoeging van suiker en gist kan de hoeveelheid l-lysine laten afnemen. Houd hier rekening mee als je producten klaarmaakt. Om het aminozuur het beste te behouden, kun je de voedingsmiddelen het beste koken of pocheren.

Als je vlees en eieren eet, dan kies je het beste producten van grasgevoerde dieren, het liefst van biologische kwaliteit.

Hoe kan l-lysine bijdragen aan een goede gezondheid?

Wat is l-lysine en wat doet dat met je gezondheid? (1)

Zoals we eerder zagen, kan l-lysine behulpzaam zijn bij een koortslip en na een workout. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je darmen, je alvleesklier, je gemoedstoestand en de opname van verschillende mineralen door je lijf.

1 Kan de opname van calcium, zink en ijzer helpen verhogen

Er zijn aanwijzingen dat l-lysine kan helpen om calcium, ijzer en zink beter op te nemen. Dat is niet alleen goed nieuws voor je energieniveau. Ook je immuunsysteem, je botten en tanden en de rest van je lijf profiteren daarvan.

Zo draagt voldoende calcium in je lijf bij aan een gezond gewicht, minder gevoelens van stress en angst, een stabiele suikerspiegel en gezonde cellen, zenuwen en spieren.

IJzer is belangrijk voor de werking van je brein en je immuunsysteem. Ook draagt het bij aan gezonde cellen, een volle haardos, sterke nagels en een gezonde huidskleur. Hier vind je 12 voedingsmiddelen voor meer ijzer in je bloed.

Zink ondersteunt het kortetermijngeheugen, draagt bij aan de afvoer van gifstoffen, gaat veroudering tegen en heeft een remmend effect op ontstekingsprocessen. Wil je weten of je een zinktekort hebt? In dit artikel lees je er alles over.

2 Ondersteunt een gezonde alvleesklier

Er zijn aanwijzingen dat l-lysine kan helpen om ontstekingen aan de alvleesklier te verminderen. Dit orgaan is onder andere van belang voor de aanmaak van insuline, dat je nodig hebt om je suikerspiegel in balans te houden.

3 Helpt om angst te verminderen

Samen met B-vitamines, magnesium en omega-3 vetzuren kan l-lysine inname helpen om angst te verminderen. Dat komt met name doordat de stof helpt bij de opname van calcium. Ook lichamelijke angstreacties door stress kunnen verminderen door l-lysine. Denk hierbij aan buikpijn, darmkrampen en diarree.

4 Voor gezonde darmen

Veel mensen hebben – zonder het te weten – last van een leaky gut (lekkende darm). Hierbij is de bekleding van je spijsverteringskanaal niet volledig gesloten, waardoor stofjes uit je spijsverteringskanaal in de rest van je lichaam terecht kunnen komen. Dit kan de volgende klachten geven:

  • Allergische reacties
  • Auto-immuunziekten
  • Gewrichtspijn
  • Schildklierklachten
  • Laag energieniveau

Uit onderzoek blijkt dat een vorm van l-lysine, bekend als poly-l-lysine, een ontstekingsremmend effecten heeft op de bekleding van je darmen. Een gezonde darmbekleding draagt bij aan het voorkomen van een lekkende darm.

Bronnen:

Civitelli, R. et al. (1992). Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition 8(6):400-405.

Rushton, D.H. (2002). Nutritional factors in hair loss. Clin Exp Dermatol. Clin Exp Dermatol;27(5):396-404.

Singh, B.B. et al. (2005). Safety and effectiveness of an L-lysine, zinc, and herbal-based product on the treatment of facial and circumoral herpes. Altern Med Rev;10(2):123-7.

Smriga, M. et al. (2003). L-Lysine acts like a partial serotonin receptor 4 antagonist and inhibits serotonin-mediated intestinal pathologies and anxiety in rats. Proc Natl Acad Sci U S A, 23;100(26):15370-5.

Mine, Y et al. (2015). Anti-inflammatory Effects of Poly-L-lysine in Intestinal Mucosal System Mediated by Calcium-Sensing Receptor Activation. J Agric Food Chem. 9;63(48):10437-47.

Abdulrahman, L.A. (2015). Suppression of acute pancreatitis by L-lysine in mice. BMC Complement Altern Med23;15:193.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Werkt L-lysine goed tegen een koortslip?
  • Wat zijn aminozuren en wat doen aminozuren voor je lichaam?
  • Haal zoveel mogelijk collageen uit je voeding

The following two tabs change content below.

  • Biografie
  • Laatste Berichten

Wat is l-lysine en wat doet dat met je gezondheid? (5)

Annemiek

Annemiek van der Krogt (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken, regelmatig te ontspannen en te bewegen. Ze houdt van bloggen en doet dit regelmatig voor Nutribites.nl, Zentana en PuurFiguur.nl. Als gastblogger op goedetengezondleven.nl combineert ze haar passie voor schrijven en gezondheid om mensen te informeren over gezond eten en leven.

Wat is l-lysine en wat doet dat met je gezondheid? (6)

Laatste berichten van Annemiek (toon alles)

  • 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
  • Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
  • Dit kunnen we leren van de laatste onderzoeken naar voeding (2024) - 24 maart 2024
Wat is l-lysine en wat doet dat met je gezondheid? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6271

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.